Pure Υπερτροφές

Βιολογικές και συμβατικές Υπερτροφές άριστης ποιότητας απο πιστοποιημένους παραγωγούς.

Στέβια Υπερτροφές

Πρωτεΐνη Αρακά Σκόνη

Psyllium Ψύλλιο

Reishi Mushroom Γανόδερμα σκόνη

Πρωτεΐνη Ρυζιού Σκόνη

Άγριας Τριανταφυλλιάς Σκόνη

Spirulina Σπιρουλίνα Σκόνη

Suma Root Σκόνη

Τριβόλι σκόνη

Σιταρόχορτο Σκόνη

Ζεόλιθος Σκόνη

Αρόνιας Καρποί

Γλυκομαννάνη

Ιπποφαές

Κινόα - Quinoa

Κουρκουμάς

Χαρουπάλευρο

Σελίδες: 1 2 3
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΑΡΑΚΑ ΣΚΟΝΗ

Το προϊόν αυτό προέρχεται από μπιζέλια, από τα οποία εκχειλίζεται η πρωτεΐνη και στη συνέχεια συμπυκνώνεται. Αυτή η μοναδική διαδικασία παράγει μία πρωτεΐνη, η οποία είναι διαλυτή σε υψηλό ποσοστό και για το λόγο αυτό ο οργανισμός μπορεί εύκολα να τη διασπάσει και να την απορροφήσει.Το προϊόν Natural Pea Protein αποτελεί πλούσια πηγή των αμινοξέων διακλαδωμένης αλυσίδας (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) και είναι η πιο πλούσια φυσική πηγή του αμινοξέος αργινίνη.

Επίσης, το προϊόν αυτό περιέχει 85,5% πρωτεΐνη που έχει απομονωθεί από τα μπιζέλια και δεν περιέχει πρωτεΐνη άλλης προελεύσεως, π.χ. από σιτάρι, γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, σόγια ή ζωικά τρόφιμα. Για το λόγο αυτό είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους χορτοφάγων. Δεν περιέχει μεταλλαγμένα στοιχεία (GMO free) και είναι υποαλλεργικό. Μπορεί εύκολα να προστεθεί σε σούπες, στα δημητριακά και σε πολτοποιημένα φρούτα λόγω της ευχάριστης γεύσης που έχει.

 

Επίσης, το προϊόν αυτό έχει ένα πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την επανεμφάνιση της πείνας που συνήθως εμφανίζεται μετά από γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες.

Διατροφικές πληροφορίες.

Ανά 100gr: Ενέργεια 1572kj/370Kcal, Πρωτεΐνη 85,5gr, Υδατάνθρακες μέγιστο 4,0gr. Λίπη μέγιστο 0,9gr.

Ανά 20gr δόσης: Ενέργεια 314kj/74Kcal, Πρωτεΐνη 17,1gr, Υδατάνθρακες μέγιστο 0,8gr, Λίπη μέγιστο 0,18gr

Ιδιότητες:

  • Προερχόμενη από φυτά
  • Πλούσια σε αργινίνη
  • Πλούσια σε αμινοξέα
  • Αργή απορρόφηση

Τρόπος χρήσης:

Για αθλητές: η μυϊκή μάζα μπορεί να αυξηθεί μόνο εάν, μέσω της διατροφής, λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, υψηλής ποιότητας. Το προϊόν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της συνολικής ποσότητας πρωτεΐνης που λαμβάνουμε καθημερινά, και κυρίως της πρόσληψης των αμινοξέων διακλαδωμένης αλυσίδας. Ανάλογα τώρα με το ημερήσιο ποσοστό πρωτεΐνης που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, μπορούμε να παίρνουμε 20-40gr/ημέρα.

Για άτομα που κάνουν δίαιτα: το προϊόν αυτό μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Μπορείτε να προσθέσετε 20gr σκόνης σε ένα μιλκσέϊκ ή να τα ρίξετε πάνω από πολτοποιημένα φρούτα προκείμενου να ετοιμάσετε ένα υγιεινό, ελαφρύ γεύμα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε τα 20gr σκόνης σε σούπες που έχουν λιγότερες θερμίδες προκειμένου να ετοιμάσετε ένα γεύμα που θα σας χορτάσει περισσότερο και δεν θα σας κάνει να πεινάτε για αρκετή ώρα. Τα 20gr/ημέρα θα συνεισφέρουν αρκετά στη δίαιτά σας, αλλά μπορείτε να πάρετε μέχρι και δύο δόσεις των 20gr/ημέρα.

Γενικά, το προϊόν Pea Protein μπορεί να ληφθεί σύμφωνα με τις παραπάνω υποδείξεις ή σύμφωνα με την υπόδειξη του θεράποντα ιατρού.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά, σε ξηρό μέρος προστατευμένο από το φως.

Αρθρογραφία:

https://totalbeauty.gr/index.php/ygeia/item/388-ti-einai-i-prote-ni-mpizelioy

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΨΥΛΛΙΟ

Το ψύλλιο προέρχεται από το ινδικό φυτό plantago indica. Είναι διάσημο για την ισχυρή δράση του στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι η τροφή που σύμφωνα με το μύθο έφαγε η «Ωραία Κοιμωμένη» όταν ξύπνησε μετά από 100 χρόνια ύπνου. Είναι ήπιο καθαρτικό χωρίς να επηρεάζει τη βλέννα του εντέρου. Καθαρίζει το έντερο και βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία της αφόδευσης. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές περιπτώσεις όπως ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, υπερχοληστερολαιμία, παχυσαρκία. Το ψύλλιο κατακρατά νερό σε ποσοστό 1/6 του βάρους του. Επίσης, διατηρεί το περιεχόμενο του εντέρου μαλακό, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την ταχεία και χωρίς πόνο αφόδευση. Ρυθμίζει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, επειδή επιβραδύνει την απορρόφηση υδατανθράκων με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και μειώνει την όρεξη και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με χρόνια σπαστική κολίτιδα.

Ιδιότητες:

  • Ως καθαρτικό για τη δυσκοιλιότητα
  • Για τη διάρροια
  • Για να κρατήσει υπό έλεγχο τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας
  • Για να μειώσετε την αιμορραγία των αιμορροΐδων
  • Για την υψηλή χοληστερόλη
  • Για διαβήτη τύπου 2
  • Για την υψηλή πίεση του αίματος

Τρόπος χρήσης:

Η δοσολογία εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Η ανώτατη ποσότητα είναι 3 κουτ. του γλυκού και όχι κάθε μέρα έως ανά τρεις φορές την εβδομάδα. Όταν βελτιωθεί η κατάσταση του εντέρου, μειώνουμε ή διακόπτουμε την ποσότητα της δοσολογίας.

Προειδοποιήσεις

Συμπληρώματα Psyllium μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων (βλ. Πιθανές αλληλεπιδράσεις). Κατά κανόνα, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα psyllium ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Πάρτε ψύλλιο τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή 2-4 ώρες μετά τη λήψη άλλων φαρμάκων.

Θα πρέπει πάντα να psyllium με ένα πλήρες 8 ουγκιών ποτήρι νερό, και πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 6-8 πλήρη ποτήρια νερό όλη την ημέρα για να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα. Η λήψη συμπληρωμάτων psyllium χωρίς επαρκή υγρά μπορεί να προκαλέσει να πρηστεί, και, σε ακραίες περιπτώσεις, να προκαλέσουν πνιγμό.

Μην πάρετε αυτό το προϊόν εάν έχετε εμπόδια του εντέρου ή σπασμούς, ή αν έχετε δυσκολία στην κατάποση. Οι άνθρωποι με στένωση του οισοφάγου (στένωση του οισοφάγου), ή οποιαδήποτε άλλη στένωση ή απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα δεν πρέπει να λαμβάνουν psyllium.

Μια πιθανή παρενέργεια από οποιοδήποτε ινώδες προϊόν είναι το φυσικό αέριο και φούσκωμα.

Τα άτομα με νεφρική νόσο πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από τη λήψη ψύλλιο.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Εάν λαμβάνετε θεραπεία με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα psyllium χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τρικυκλικά – φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα στο αίμα και την αποτελεσματικότητα των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε ορισμένους ασθενείς. Εάν πάρετε τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε το ψύλλιο. Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά περιλαμβάνουν:

  • Αμιτριπτυλίνη (Elavil)
  • Doxepin (Sinequan)
  • Ιμιπραμίνη (Tofranil)

Καρβαμαζεπίνη (Tegretol) – Λήψη psyllium με καρβαμαζεπίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα της καρβαμαζεπίνης.

Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα (συμπλοκοποιητές χολικών οξέων) – Λήψη psyllium με φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη ονομάζεται Δεσμευτικά των χολικών οξέων μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της κολεστιπόλης. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή για σας. Δεσμευτικά των χολικών οξέων περιλαμβάνουν:

  • Χολεστυραμίνη (Questram)
  • Colestipol (Colestid)

Φάρμακα κατά του διαβήτη – Συμπληρώματα ινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας την δυνατότητα υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), πιο πιθανό. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα φυτικών ινών, καθώς η δόση σας αντιδιαβητικών φαρμάκων μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί.

Διγοξίνη – Συμπληρώματα ινών μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της διγοξίνης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας. Δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα φυτικών ινών ταυτόχρονα με διγοξίνη.

Λίθιο – Psyllium μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιθίου στο αίμα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου. Εάν παίρνετε τόσο ψύλλιο και λιθίου, θα πρέπει να τα πάρετε τουλάχιστον 1-2 ωρών, και ο γιατρός σας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τα επίπεδα του λιθίου σας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΣΚΟΝΗ

Αποτελεί το κορυφαίο βότανο σύμφωνα με την ανατολίτικη παραδοσιακή ιατρική, αλλά και μια τράπεζα θρεπτικών συστατικών καθώς όπως αναφέρουν οι ερευνητές περιέχει περισσότερα από 400 θρεπτικά συστατικά με εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό, ενώ τα εκχυλίσματα που προέρχονται από τους σπόρους του είναι έως και 70 φορές πιο αποτελεσματικά από την σκόνη της σάρκας του.

Ο μύκητας Ganoderma είναι ένα μανιτάρι το οποίο χρησιμοποιείτο στην Ιαπωνία και στην Κίνα για πάνω από 2.000 χρόνια στα πλαίσια της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρική, και θεωρείτο το βότανο που μπορούσε να εξασφαλίσει την νεότητα και την μακροζωία.

Στην κινέζικη παραδοσιακή Ιατρική η χρήση του συστηνόταν για την καταπολέμηση της αϋπνίας, της κατάθλιψης, της ανδρικής ανικανότητας καθώς και για διάφορες άλλες ασθένειες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά πειράματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του μανιταριού και έχει βρεθεί ότι η χρήση του βοηθάει στην βελτίωση της υπέρτασης και της υπότασης, στην βελτίωση της χοληστερόλης, της χρόνιας βρογχίτιδας, του άσθματος, των αλλεργιών, του διαβήτη, της σωστής λειτουργίας των νεφρών, των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της εμμηνόπαυσης ενώ παράλληλα θεωρείται ισχυρό αντισταμινικό και αντιαλλεργικό, ενώ η επίδραση του στην εμπόδιση της μετάστασης του καρκίνου (πειράματα σε ποντίκια μεταλλαγμένου σαρκώματος 180) θεωρείται θετική.

Η χρήση του μανιταριού αυτού μειώνει τον πόνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ πολύ σπάνια παρατηρούνται επιπλοκές από την χρήση του καθώς είναι μη τοξικό ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες.

Ιδιότητες:

  • επαναφέρει το σώμα στη φυσική του κατάσταση, βοηθώντας όλα τα όργανα να λειτουργούν κανονικά.
  • να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • να αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα
  • να μειώσουν τις ελεύθερες ρίζες επιβραδύνοντας τη γήρανση
  • να προλαμβάνουν την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων

 

Δοσολογία

Το Ganoderma είναι καλό να λαμβάνεται το πρωί, με άδειο στομάχι και γενικά πριν από κάθε γεύμα. Πίνοντας αρκετό νερό, θα είναι γρηγορότερα ορατές οι ευεργετικές επιδράσεις του, αφού θα βοηθήσει τον οργανισμό να απαλλαγεί από περιττές, τοξικές ουσίες. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 3 γραμμάρια Ganoderma σε σκόνη (διαλύεται σε νερό).

Παρενέργειες

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία το Ganoderma συμπεριλαμβάνεται στα ανώτερα φυτά. Τα ανώτερα φυτά είναι μη τοξικά και μπορούν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες, για μακρά περίοδο, χωρίς παρενέργειες. Παρ’όλα αυτά πολύ ευαίσθητα άτομα είναι δυνατόν να εμφανίσουν κάποιες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές και ίλιγγο. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά σημάδια αποτοξίνωσης και ένδειξη πως το Ganoderma Lucidum “λειτουργεί” στον οργανισμό, ενώ υποχωρούν μετά από λίγες μέρες. Λαμβάνοντας βιταμίνη C (ιπποφαές) μαζί με το Ganoderma , οι παρενέργειες αυτές μετριάζονται.

Αρθρογραφία:

http://dxn-ganotherapy.blogspot.com/2012/04/blog-post_09.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΡΙΖΙΟΥ ΣΚΟΝΗ

Πρωτεΐνη ρυζιού σε σκόνη. Η πρωτεΐνη ρυζιού θεωρείται καλύτερη από άλλες πηγές πρωτεϊνών όπως ο ορρός γάλακτος ή η πρωτεΐνη σόγιας που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Η πρωτεΐνη ρυζιού δεν περιέχει επίσης γλουτένη ή λακτόζη και είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Χωρίς χημική επεξεργασία, περιέχει απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα. Είναι υποαλλεργική και κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών. Ιδιαίτερα δημοφιλής στους χορτοφάγους, αφού βοηθά να διατηρήσουν επαρκή τα επίπεδα πρωτεΐνης στον οργανισμό τους. Η πρωτεΐνη ρυζιού θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση. Δεν είναι κατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών ή έγκυες.

Τρόπος χρήσης: 1 κουτ. του γλυκού (3 κουτ. κοφτές για αθλητές πριν την προπόνηση) διαλυμένη σε νερό, γιαούρτι, γάλα, χυμό.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΓΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΣΚΟΝΗ

Η αγριοτριανταφυλλιά είναι θάμνος αυτοφυής σε πλαγιές και ξέφωτα. Ο βλαστός της είναι πολύκλαδος και αγκαθωτός, τα φύλλα της λογχοειδή και οδοντωτά, οι καρποί κόκκινοι και ωοειδείς με πολλούς σπόρους, τα κυνόροδα, και άνθη λευκά ή ροζ. Ανθίζει την άνοιξη και χρησιμοποιούμενα μέρη είναι τα άνθη και οι καρποί.

Οι καρποί και τα άνθη περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης και γι’ αυτό είναι πρώτης τάξεως αντισκορβουτικό και φάρμακο για το ραχιτισμό. Το αφέψημα θεωρείται ιδανικό τονωτικό σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, στο συνάχι, την ατονία, την ανορεξία και στην δυσπεψία. Έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και των κολικών των εντέρων.

Επίσης θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών. Το αιθέριο έλαιο θεωρείται πολύ αγνό και ασφαλές για χρήση αλλά σπάνια κυκλοφορεί ανόθευτο.

Τα άνθη και οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς χρησιμοποιούνται για γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδας, σιρόπια και ζεστά ροφήματα με έξοχη γεύση.

Χρησιμοποιείται και στα φάρμακα για οστεοαρθρίτιδα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΣΚΟΝΗ

H σπιρουλίνα είναι το θαύμα της φύσης. Είναι ένα φύκι το οποίο περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και λέγεται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού προσφέροντας ενέργεια, διαύγεια και αντοχή. Η σπιρουλίνα, αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες και ολοκληρωμένες πηγές τροφής στον κόσμο. Θεωρείται ιδανική για την απώλεια περιττών κιλών, αποτοξίνωση και ελέγχου της όρεξης. Περιέχει πρωτεϊνες, λιπίδια, σάκχαρα, βιταμίνες του συμπλεγμάτων Β & Ε, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, σίδηρο, καροτένιο, χλωροφύλλη, αντιοξειδωτικά, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ιδιότητες:

  • Μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
  • Αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη (HDL)
  • Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά θρεπτικά συστατικά

Τρόπος χρήσης:

Η δοσολογία σε όλες τις κλινικές μελέτες κυμαίνεται από 1 έως 10 g/ημέρα. Ως συμπλήρωμα διατροφής, η ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα είναι 3 γραμμάρια την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού σπιρουλίνα σκόνη).

Παρενέργειες και πιθανοί κίνδυνοι

Η σπιρουλίνα φαίνεται να είναι ασφαλής, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μερίλαντ στις ΗΠΑ. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως:

  • Πονοκέφαλος
  • Εφίδρωση
  • Ναυτία
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Έξαψη του προσώπου

Αποφύγετε την σπιρουλίνα εάν έχετε κάποια αυτοάνοση νόσο, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ή λύκο, διότι θα μπορούσε να τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να χειροτερέψει την κατάστασή σας. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε σπιρουλίνα εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Αρθρογραφία:

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/spiroulina-ta-ofeli-tis-stin-ygeia-dosologia-parenergeies-kindynoi-vid/73101/

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/323967/spiroulina-ti-einai-kai-poia-ta-ofeli-pou-mas-prosferei

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - SUMA ROOT ΣΚΟΝΗ

Περιέχει 152 χρήσιμα για την υγεία στοιχεία και 19 αμινοξέα. Χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού και κινητοποιεί τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει την εποχική κατάθλιψη, την κούραση, τη χρόνια κόπωση και την έλλειψη ενέργειας, βοηθώντας το σώμα να ανακτήσει τη συνολική του ευεξία.

Η ρίζα Suma χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές παγκοσμίως για την ενίσχυση της απόδοσής τους. Μάλιστα αποκαλείται και «το Ρωσικό Μυστικό», αφού χρησιμοποιήθηκε από τους Ρώσους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων για τη μυϊκή ενδυνάμωση και την ενίσχυση της αντοχής τους με φυσικό τρόπο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφροδισιακό (μαζί με σκόνη Maca), αποκαθιστώντας τη σεξουαλική λειτουργία σε άντρες και σε γυναίκες. Έχουν γίνει μελέτες για την επίδραση της ρίζας σε περιπτώσεις όπως: το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, υπέρταση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, βακτηριακές μολύνσεις και σε διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ιδιότητες:

  • Ως φυσικό τονωτικό και διεγερτικό
  • Για την ενίσχυση της αντοχής
  • Για μυική τόνωση και ενδυνάμωση
  • Ως ισχυρό αφροδισιακό
  • Ως θεραπεία για τον διαβήτη
  • Για την καταπολέμηση διαφόρων δερματικών προβλημάτων και παθήσεων
  • Ως καταστολέας του άγχους και του έντονου στρες
  • Ως θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
  • Για την εξισορρόπηση των ορμονών
  • Για αύξηση των επιπέδων ενέργειας του ατόμου
  • Βοηθητικά σε περιπτώσεις χρόνιας κόπωσης
  • Για την αντιμετώπιση βακτηριακών μολύνσεων
  • Για την καταπολέμηση της υπέρτασης
  • Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Βοηθητικά σε περίπτωση που το άτομο πάσχει από διαβήτη τύπου 2
  • Για την περίπτωση υπερπλασίας του προστάτη
  • Σε περιπτώσεις πεπτικών ελκών
  • Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου
  • Για την περίπτωση αναιμίας

Τρόπος χρήσης:

1 έως 1 ½ κουτ. του γλυκού σε νερό μετά το φαγητό.

Αρθρογραφία:

https://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG7022

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΤΡΙΒΟΛΙ ΣΚΟΝΗ

Το Tribulus terrestris έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην αρχαία Ελλάδα, την Ινδία και την Αφρική για την υποστήριξη της γονιμότητας και την ανανέωσης του σώματος. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αν και στην πραγματικότητα δεν περιέχει ορμόνες, το Tribulus βοηθά στην υποστήριξη της υγιούς παραγωγής ορμονών και της καλής ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας. Το Tribulus έχει χρησιμοποιηθεί από μερικούς από τους πιο ελίτ αθλητές του κόσμου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αθλητές αναψυχής επίσης. Η ελάχιστη περιεκτικότητα σε σαπωνίνη 45% κάνει το Tribulus μία από τις πιο ισχυρές διαθέσιμες φόρμουλες.

Πιστεύεται ότι το Tribulus terrestris επηρεάζει την παραγωγή τεστοστερόνης ενεργοποιώντας το σώμα να απελευθερώσει την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH), η οποία λειτουργεί ως εντολέας του οργανισμού για την παραγωγή περισσότερης τεστοστερόνης.

Το Tribulus οφείλει τα αποτελέσματά του στην ειδική ομάδα των στεροειδών γλυκοζιτών που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φυσικών προϊόντων που ονομάζονται «σαπωνίνες» (είτε στεροειδή ή τριτερπενοειδείς).

To τριβόλι περιέχει σε υψηλό επίπεδο protodioscin, αλλά κι όλους τους γλυκοζίτες σαπωνίνες που χαρακτηρίζουν το φυτό.

Ιδιότητες:

  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της στηθάγχης και στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.
  • Αύξηση της τεστοστερόνης (αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης ή της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης).
  • Βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης, του σακχάρου του αίματος, της αρτηριακής πίεσης και του άγχους (αντικαταθλιπτικές επιδράσεις).
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις
  • Προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος που εκτίθενται σε ακτινοβολία UVB
  • Αυξάνει τη λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία) και τη στύση.

 

Τρόπος χρήσης:

Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 250 – 500mg 3 φορές την ημέρα για περίοδο 8 εβδομάδων. Ξεκινήστε με μία δόση μέρα παρά μέρα και σιγά σιγά προχωρήστε μέχρι το επίπεδο της προτεινόμενης δοσολογίας. Μετά κάντε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδες. Επαναλάβετε τη λήψη με διαλείμματα ανά 4 – 6 εβδομάδες. Διαλύεται σε νερό ή χυμό.

Παρενέργειες

Η λήψη τριβολιού ως συμπλήρωμα διατροφής για ένα σύντομο χρονικό διάστημα είναι ασφαλής, με την προϋπόθεση ότι είστε υγιείς και δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Οι παρενέργειες από το τριβόλι περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο και ακανόνιστες περιόδους. Εργαστηριακές δοκιμές σε πειραματόζωα συνδέουν το τριβόλι με προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Για αυτό το λόγο, να μην λαμβάνετε τριβόλι εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένες αρνητικές ενδείξεις ανάμεσα στο τριβόλι και προβλήματα του προστάτη (καλοήθη υπερτροφία του προστάτη ή καρκίνο του προστάτη).

Η κατανάλωση των αγκαθιών που καλύπτουν το καρπό του τριβολιού δεν θεωρείται ασφαλής, διότι έχουν υπάρξει αναφορές σοβαρών παθήσεων των πνευμόνων που συνδέονται με την κατανάλωσή τους.

 

Αλληλεπιδράσεις- Ανεπιθύμητες ενέργειες

Το τριβόλι μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Μπορεί να αυξήσει την επίδραση ορισμένων αντιυπερτασικών και καρδιαγγειακών φαρμάκων, όπως: βήτα-αποκλειστές, διγοξίνη, αναστολείς των διαύλων ασβεστίου και διουρητικά.

Εάν λαμβάνετε διαβητικά φάρμακα, το τριβόλι ίσως να μειώσει το σάκχαρο του αίματος σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, θα πρέπει να διακοπεί η λήψη του τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Μπορεί επίσης να αυξήσει την επίδραση που έχουν τα στεροειδή στο σώμα σας.

Αρθρογραφία:

https://www.tadeefi.gr/evexia-news-trivoli-sexoualiki-zwi-tonotiko-testosteroni-ygeia/

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟ ΣΚΟΝΗ

Το σιταρόχορτο έχει ευρέως αναγνωριστεί για τις καθαριστικές, αποτοξινωτικές του ιδιότητες, την ικανότητα αναγέννησης κυττάρων και την ευκολία στη χρήση και την αφομοίωση από όλους τους οργανισμούς. Η μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης, που περιέχει, οξυγονώνει τον οργανισμό και τον ανανεώνει, αναπλάθοντας τους ιστούς και το αίμα.

Περιέχει βιταμίνες A, B, C, E, K, B12, αμινοξέα, μέταλλα, ένζυμα και πρωτεΐνη. Προστατεύει τον οργανισμό από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, τον καθαρίζει από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, βοηθά τον εγκέφαλο και τα αγγεία, διατηρεί υγιή τα δόντια και τα ούλα, καταπολεμά δυσκοιλιότητα, πίεση, ακμή, μύκητες στα πόδια, πιτυρίδα, καθαρίζει τα νεφρά, το συκώτι, τη χολή, αυξάνει τον αιματοκρίτη κ.α.

Πολλοί ειδικοί έχουν τονίσει ότι το μόριο χλωροφύλλης στο σιταρόχορτο είναι σχεδόν ίδιο με το μόριο αιμογλοβίνης στο ανθρώπινο αίμα. Η διαφορά είναι ότι το κεντρικό στοιχείο στη χλωροφύλλη είναι το μαγνήσιο και στην αιμογλοβίνη είναι ο σίδηρος.

Είναι ωφέλιμο στις αποτοξινωτικές δίαιτες. Ευεργετικό για δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση και έκζεμα.

Λόγω της χλωροφύλλης είναι ιδανικό για: κακοσμία του σώματος, μολύνσεις, πληγές, χρόνια ιγμορίτιδα, φλεβίτιδες και κολπικές μολύνσεις.

Ιδιότητες:

  • Αυξάνει την αιμοσφαιρίνη
  • Καθαρίζει τον οργανισμό
  • Απαλλάσει τον οργανισμό από τα βαρέα μεταλλα που τον επιβαρύνουν και τον βλάπτουν σωρευτικά.
  • Μειώνει τα προβλήματα στο ουροποιητικό
  • Δερματολογική θεραπεία και αντιγήρανση
  • Χρησιμοποιείται θεραπευτικά για την αντιμετώπιση αναπνευστικων προβλημάτων, του πονόλαιμου, αλλά και στομαχικών διαταραχών.
  • Βοηθά στη διατήρηση της πίεσης σε καλά επίπεδα, συνεισφέροντας έτσι και στην προστασία της καρδιάς
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Τρόπος χρήσης:

1 κουτ. της σούπας σε σαλάτες, χυμούς λαχανικών και ωμές σούπες λαχανικών.

Προφυλάξεις

Ενώ το η κατανάλωση σιταρόχορτου θεωρείται και είναι απόλυτα ασφαλής, καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι σε κάποιους η πρόσληψή του μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή εμετό και παρόμοια στομαχικά προβλήματα ή ακόμα αλλεργικές αντιδράσεις όπως είναι τα εξανθήματα και πρήξιμο.


Επιπλέον και εξαιτίας του γεγονότος ότι καταναλώνεται κατευθείαν από το έδαφος, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, ενέχει τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, που είναι και ο βασικός λόγος να αποφύγετε την κατανάλωσή του αν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ηλικίας ή κάποιας ασθένεις.

Σε κάθε αμφίβολη περίπτωση συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό για να απολαύσετε με ασφάλεια τα πολλά καλά του χυμού του σιταρόχορτου.

Αρθρογραφία:

https://www.clickatlife.gr/your-life/story/22674

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΣΚΟΝΗ

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς χημειοσύνθεσης στοιχείων όσο και ικανότητας ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία και ακόμη ολόκληρες ενώσεις. Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών ανέρχεται έως τριάντα (30) τις εκατό του βάρους του. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει επειδή , είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένη ορυκτών στη φύση. Ακόμη είναι αρκετά σταθερό θερμικά έως τους 600o C. Η ιατρική χρήση του ζεόλιθου αφορά την κρυσταλλική μορφή του. Η δομική του μονάδα που είναι το πυριτίο είναι ηλεκτρικά ουδέτερη και με το δομικό αλουμίνιο παρουσιάζουν αρνητικό φορτίο σε όλη την κρυσταλλική δομή. Ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά την δομή του είναι ότι είναι πορώδες και τα συνδεόμενα στοιχεία του δημιουργούν κενά μεταξύ τους ή αφήνουν κενά οπότε δημιουργούνται κατά κάποιο τρόπο ειδικοί πόροι σαν κλουβιά τα οποία εγκλωβίζουν άλλα μόρια. Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική του σύνθεση μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μαζί του έχουν προτείνει μια σειρά από ευεργετικές συμπεριφορές.

Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές».

Ένα φυσικό προιόν με πολλές υποσχέσεις χάρη της μοναδικής του κρυσταλλικής δομής, όπου αντιγράφει την δομή ενός «τυπικού κυττάρου με τεράστια θα λέγαμε χυμοτόπια» που παγιδεύουν μέταλλα και οργανικές ενώσεις τις οποίες αποσύρει με ασφάλεια από το σώμα. και αυτό επειδή ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση.

Ιδιότητες:

  • Εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα.
  • Βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων
  • Βελτιώνει την ηπατική λειτουργία αφού αποτοξινώνει το σώμα.
  • Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν.
  • Δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας.
  • Έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα.

 

Ασφάλεια & παρενέργειες

Σύμφωνα με την αρθρογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα.

Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.

Αρθρογραφία:

https://enallaktikidrasi.com/2013/07/oi-katapliktikoes-idiotites-tou-zeolithou/

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΡΟΝΙΑΣ ΚΑΡΠΟΙ

Η Αρώνια η Μελανόκαρπη είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων και στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις. Είναι μακρόβιος, μειωμένων απαιτήσεων και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25 °C.

Ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ένα πολύτιμο διατροφικό είδος, το οποίο απαντάται φυσικά στην Βορειοανατολική Αμερική και στον Νότιο Καναδά, σε ευρεία έκταση σε ξηρές έως υγρές περιοχές. Είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων. Η αρώνια είναι ένα θαμνόμορφο φυτό που η συστηματική του καλλιέργεια, στην Ευρώπη και Ρωσία, άρχισε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού προηγουμένως αναγνωρίστηκε η πολύτιμη φαρμακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της. Η αρώνια στην διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών (1-5) κατέχει τις πρώτες θέσεις (κλίμακα 1).

Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Στα εκχυλίσματα των καρπών και φύλλων της αρώνιας έχουν χρήσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες, διότι εμπεριέχουν ουσίες με χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.α.). Στα φαρμακεία του εξωτερικού διατίθενται σκευάσματα της αρώνιας, σε κάψουλες, σταγόνες, κ.α.

Ιδιότητες:

  • Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)
  • Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.
  • Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
  • Προκαλεί απελευθέρωση του ραδιόφωνου δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων
  • Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου.
  • Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
  • Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό.
  • ‘Εχει Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδία. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.
  • Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
  • Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Έχει Υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.

Τρόπος Χρήσης:

10γρ. καλύπτει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες.

Αρθρογραφία:

https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/475888_aronia-i-ypertrofi-me-tis-tromeres-eyergetikes-idiotites

https://www.mothersblog.gr/free-time/story/42795/gnoriste-tin-agnosti-aronia-h-ypertrofi-me-tis-eyergetikes-idiotites

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΓΛΥΚΟΜΑΝΝΑΝΗ ΣΚΟΝΗ

Η γλυκομαννάνη konjac (glucomannan) είναι μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών, πολυσακχαρίτης, από τις ρίζες του φυτού konjac (Amorphophallus Κonjac), που φύεται στην Ιαπωνία, Κίνα και Ινδοκίνα.

Η γλυκομαννάνη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και μελετήθηκε από τους Κινέζους, ενώ οι θεραπευτικές της ιδιότητες περιεγράφηκαν για πρώτη φορά στο Shen Nong Materia Medica (κινέζικο βιβλίο γεωργικών και φαρμακευτικών φυτών) κατά τη διάρκεια της Δυτικής Δυναστείας των Χαν (περίπου 206 π.Χ. έως 08 μ.Χ.). Οι κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει τη γλυκομαννάνη για περισσότερα από 2.000 χρόνια στη θεραπεία παθήσεων όπως άσθμα, βήχα, κήλη, πόνο στο στήθος, εγκαύματα, αιματολογικά και δερματικά προβλήματα.

Ιδιότητες:

  • Απώλεια Βάρους
  • Μείωση Χοληστερόλης

Τρόπος χρήσης:

3g την ημέρα (δόσεις του 1g, 3 φορές την ημέρα, καταναλωμένες με 1 -2 ποτήρια νερό πριν από τα γεύματα) ,μπορεί να συμβάλλουν στην υποστήριξη της απώλειας βάρους.

4g την ημέρα (δόσεις του 1g, 3 φορές την ημέρα, καταναλωμένες με 1 -2 ποτήρια νερό πριν από τα γεύματα) συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Αντενδείξεις:

Η γλυκομαννάνη συνιστάται να λαμβάνεται μαζί με επαρκή ποσότητα νερού ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ουσία φθάνει στο στομάχι αλλά και για να είναι εύληπτη από άτομα με δυσκολίες κατάποσης ή σε περίπτωση κατανάλωσης χωρίς επαρκή πρόσληψη υγρών. Ελαφρές διαταραχές του γαστρεντερικού όπως διάρροια και μετεωρισμός μπορεί να εμφανισθούν με δόσεις υψηλότερες από 5 g ημερησίως.

Αρθρογραφία:

https://www.healthyliving.gr/2015/02/04/glykomannanh-ofelh-parenergeies-adynatisma/

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΚΑΡΠΟΣ

Η λέξη Ιπποφαές είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις: ίππος και φαός που στα αρχαία ελληνικά θα πει λαμπρός. Το φυτό αυτό το αναφέρουν ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος σαν ένα φαρμακευτικό φυτό. Η παράδοση λέει ότι το χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου στις εκστρατείες τους για τη διατροφή τους ώστε να μπορούν να αντέχουν τις κακουχίες αλλά και για τη διατροφή των αλόγων τους των οποίων το τρίχωμα έπαιρνε ένα ωραίο και λαμπρό χρώμα ενώ αποκτούσαν μεγάλη αντοχή.

Οι θρεπτικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές σε μερικούς λαούς της Ασίας από αιώνες και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή φαρμακολογία των λαών αυτών. Η φαρμακευτική αξία του είδους αυτού μνημονεύεται στα βιβλία της παραδοσιακής θιβετιανής ιατρικής, του 8ου αιώνα. Επίσης είναι γνωστό και από τη ρωσική παραδοσιακή ιατρική. Σήμερα στη Ρωσία, ύστερα από πρόσφατες επιστημονικές εργασίες που έγιναν, το ιπποφαές θεωρείται σαν ένα πολύ σημαντικό φαρμακευτικό φυτό, το οποίο το ονομάζουν και «ανανά της Σιβηρίας», λόγω της γεύσεώς του και της αφθονίας του χυμού του.

Το ιπποφαές είναι ένας θάμνος που φθάνει συνήθως το ύψος των 2,5-4 μέτρων, φέρει αγκάθια και από μακριά μοιάζει πολύ με την ιτιά. Είναι φυτό δίοικο, δηλαδή υπάρχουν φυτά που παράγουν αρσενικά άνθη και φυτά που παράγουν μόνο θηλυκά. Οι καρποί του είναι μικροί μέχρι 1 εκατοστό μήκος, είναι κόκκινοι έως πορτοκαλί και φέρουν στο εσωτερικό τους ένα σπόρο ενώ είναι προσκολλημένοι ισχυρά επάνω στους βλαστούς, με αποτέλεσμα να έχει δυσκολίες η συγκομιδή τους. Το Ιπποφαες είναι φυτό που προσαρμόζεται σε πολύ διαφορετικά και δύσκολα περιβάλλοντα, αντέχει στο κρύο μέχρι –43ο C και στην ξηρασία, δεν έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες, μπορεί δε να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς λίπανση και άρδευση ενώ μπορεί να αξιοποιήσει τα πιο υποβαθμισμένα εδάφη, εκεί όπου τα άλλα φυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του θάμνου είναι ότι οι καρποί του έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και κυρίως σε βιταμίνη C, που φθάνει να είναι μέχρι 30 φορές μεγαλύτερη εκείνης του πορτοκαλιού και 5 φορές μεγαλύτερη του ακτινιδίου.

Ρώσοι και κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν το Ιπποφαές στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Επίσης έχει ολόκληρη τη σειρά των βιταμινών Β, τη βιταμίνη Κ, αλλά και την Ε σε περιεκτικότητες μεγαλύτερες από εκείνες που περιέχουν ο σίτος και ο αραβόσιτος. Οι καρποί του και οι σπόροι του έχουν επίσης έλαια τα οποία είναι πολύ πλούσια σε πολυακόρεστα οξέα, δηλαδή σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι το ω-3, το ω-6, το ω-7 αλλά και σε φλαβο- νοειδή, φυτοστερόλες, ανόργανα άλατα κλπ. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση.

Για το φυτό αυτό, έχουν γίνει μέχρι σήμερα 5 διεθνή συνέδρια, το δε τελευταίο έγινε στο Κεμπέκ του Καναδά το 2007 όπου έλαβαν μέρος εκατοντά- δες ερευνητές από πολλές χώρες του κόσμου, όπως είναι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Λετονία, η Σουηδία, ή Ελβετία κλπ. Το Ιπποφαές χρησιμοποιείται στην προστασία του περιβάλλοντος κυρίως των επικλινών εδαφών, λόγω του ότι αναπτύσσει ένα πυκνό επιφανειακό ριζικό σύστημα που συγκρατεί το χώμα από τη διάβρωση. Το ιπποφαές είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, σαν φυτό που προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση και γι’ αυτό χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών και κυρίως των πυρόπληκτων εδαφών. Επίσης, αποτελεί ένα από τα λίγα φυτά των οποίων οι ρίζες συμβι- ώνουν με μικροοργανισμούς που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν το άζωτο από την ατμόσφαιρα και επομένως να μη απαιτείται η κατανάλωση αζωτούχων λιπασμάτων για την καλλιέργειά του ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζεται το έδαφος σε άζωτο αποκτώντας γονιμότητα. Πέραν των άλλων, με την καλλιέργειά του, προστατεύονται επίσης και τα υπόγεια και επιφανειακά νερά από την υποβάθμιση και τον ευτροφισμό και γι’ αυτό το ιπποφαές θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα οικολογικά φυτά του πλανήτη.

Ιδιότητες:

  • Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
  • Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
  • Ρύθμιση του μεταβολισμού.
  • Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
  • Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
  • Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  • Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
  • Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

Τρόπος χρήσης:

Το ιπποφαές μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι σε αποξηραμένη μορφή, σκέτο ή προσθέτοντας το σε μούσλι, γιαούρτι, γλυκά, αρτοσκευάσματα ή μαρμελάδες. Έλαιο, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά του ιπποφαούς στην πιο ισχυρή τους µορφή. Χρησιµοποιείται κυρίως για την αντιµετώπιση δερµατικών προβληµάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (λαµβάνεται διαλυµένο σε νερό ή χυµό).

Προφυλάξεις:

Σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, για αυτό καλό είναι να μην χρησιμοποιείται τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού

Αρθρογραφία:

https://www.vita.gr/2008/06/20/body-mind/ippofaes-enas-dynamiths-ygeias/

https://www.zougla.gr/fitness/ar8ra-diatrofis/article/to-ipofaes-ke-i-evergetikes-tou-idiotites

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΚΙΝΟΑ

Η Κινόα είχε μεγάλη διατροφική σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και ακολουθούνταν από το καλαμπόκι. Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη διατροφική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν κατατάξει ως υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%). Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Η κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία δε βλάπτουν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.

Ιδιότητες:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά η αναλογία πρωτεΐνης και υδατάνθρακα είναι αυξημένη, γεγονός που κατηγοριοποιεί την κινόα ως μια φυτική τροφή που προσδίδει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Δηλαδή, η πρωτεΐνη της κινόας μπορεί να συγκριθεί με την πρωτεΐνη που παίρνουμε από το κρέας, το αυγό, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη
  • Παράλληλα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.
  • Επίσης χαρακτηρίζεται ως μια καλή πηγή ασβεστίου, Περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Επίσης δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη,

Συνταγές

Κοτόπουλο με κινόα και κουκουνάρια

Υλικά

  • 1 ½ φλ. κινόα
  • ½ φλ. κουκουνάρια
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 4 μισά στήθη κοτόπουλο σε κύβους 2 εκ.
  • 2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε την κινόα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τη σκεπάζουμε με 3 φλιτζάνια νερό και μια γερή πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 15 λεπτά, μέχρι η κινόα να μαλακώσει και να απορροφηθεί το νερό. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε το κουκουνάρι προσεκτικά να μην αρπάξει, σε μέτρια φωτιά περίπου 2 λεπτά και το μεταφέρουμε σε πιάτο. Ρίχνουμε το καρότο με ελάχιστο νερό στο τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πιει το νερό και να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε το κύμινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα άλλα 5 λεπτά, μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Μεταφέρουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και ροδίζουμε από όλες τις μεριές. Σβήνουμε με το ξύδι, ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση των κύβων του κοτόπουλου και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει τελείως το κοτόπουλο, γύρω στα 10 λεπτά. Μεταφέρουμε στο τηγάνι την κινόα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό πασπαλισμένο με τη μέντα και το ξύσμα λεμονιού.

Ψάρι με κινόα και λαχανικά στο φούρνο

Υλικά

  • 4 φέτες ψαριού 230 -250 γρ. η κάθε μία
  • 1 ½ φλ. κινόα
  • 2 φινόκιο καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 2 φλ. ντοματάκια κομμένα σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
  • ¾ + ½ φλ. ελαιόλαδο
  • Χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
  • 3 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

 

Πλένουμε το ψάρι, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο. Βάζουμε την κινόα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τη σκεπάζουμε με 3 φλιτζάνια νερό και μια γερή πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 15 λεπτά, μέχρι η κινόα να μαλακώσει και να απορροφηθεί το νερό. Αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C. Ανακατεύουμε σε αντικολλητική λαμαρίνα φούρνου τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το φινόκιο και το σκόρδο μαζί με τα ¾ φλ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά γύρω στα 25 λεπτά. Τακτοποιούμε από πάνω τις φέτες του ψαριού, ραντίζουμε με το λεμόνι και το ξύσμα το λεμονιού και το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να χωριστεί το κόκκαλο από τη σάρκα. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το ψάρι σε μεγάλα ρηχά πιάτα. Ρίχνουμε την κινόα στο ταψί με τα λαχανικά μαζί με το κόλιανδρο. Ανακατεύουμε ελαφρά και μοιράζουμε το «πιλάφι» με την κινόα στα πιάτα.

Μανιτάρια με κινόα «πιλάφι»

Υλικά

  • 1 ½ φλ. κινόα
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 φλ. νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σέλινο, το σκόρδο και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να πιούν το νερό τους τα μανιτάρια. Προσθέτουμε την κινόα, ανακατεύουμε για 2 -3 λεπτά να αλειφθεί με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε το νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε περίπου 15 -20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως

Χοιρινό με κινόα, ρεβίθια και γιαούρτι

Υλικά

  • 1 φλ. κινόα
  • 1 φλ. βρασμένα ρεβίθια
  • 300 γρ. χοιρινή πλάτη σε μπουκιές
  • 1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. κορνφλάουρ
  • 1 ½ κ.σ. garam masala
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

 

Βάζουμε την κινόα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τη σκεπάζουμε με 2 φλιτζάνια νερό και μια γερή πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 15 -20 λεπτά μέχρι η κινόα να μαλακώσει και να απορροφηθεί το νερό. Αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε το χοιρινό από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Διαλύουμε το κορνφλάουρ σε ελάχιστο νερό και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ρεβίθια και την κινόα, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το garam masala, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα «χωριάτικη» με κινόα

Υλικά

  • 1 φλ. κινόα
  • 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη  
  • ½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ντοματάκια κομμένα στη μέση
  • 1 φλ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσια, σε ροδέλες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες
  • 2 αγγουράκια τουρσί σε ροδέλες
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες κατά το ήμισυ και κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φλ. αγγούρι, κομμένο σε κύβους
  • φλ. τυρί φέτα χοντροκομμένη
  • 1 κ.σ. ξερή ρίγανη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε την κινόα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τη σκεπάζουμε με 2 φλιτζάνια νερό και μια γερή πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 15 -20 λεπτά μέχρι η κινόα να μαλακώσει και να απορροφηθεί το νερό. Χτυπάμε με σύρμα το χυμό λεμονιού, το ξύδι, το σκόρδο, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι σε μικρό μπολ. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο χτυπώντας συνέχεια, μέχρι να γίνει σαν γαλάκτωμα. Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη. Ενώνουμε την κινόα με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μεγάλο μπολ (εκτός από τη ρίγανη) και ανακατεύουμε ελαφρά με πιρούνι. Ρίχνουμε τη φέτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τη σαλάτα με τη ρίγανη.

Αρθρογραφία:

https://www.newsbeast.gr/health/arthro/645685/oi-euergetikes-idiotites-tis-kinoa-

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/14411-10-logoi-gia-na-tros-kinoa

https://www.athinorama.gr/umami/choices/default.aspx?id=2511954&sec=Umamifood

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα ή τούρμερικ) είναι ένα από τα κύρια συστατικά της ινδικής κουζίνας, δίνοντας το χαρακτηριστικό του κίτρινο – χρυσαφί χρώμα στα φαγητά, αλλά και από τη Βόρεια Αφρική έως τη νότια ζώνη της Κίνας και την Ινδονησία στην Ανατολή. Χρειάζεται προσοχή όταν τον χειριζόμαστε γιατί το έντονο χρώμα του λεκιάζει πολύ εύκολα τα ρούχα και τα σκεύη στην κουζίνα.

Έχει πολύ καλή δράση στο πεπτικό σύστημα. Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, δερματικές και αναπνευστικές. Είναι κύριο συστατικό του κάρυ, της αγγλικής μουστάρδας και επίσης χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα, τουρσιά, βούτυρο για λαχανικά και σε πιάτα με πουλερικά, ρύζι, ψάρι και αβγά. Συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο στομάχι.

Ιδιότητες:

  • Φροντίδα του δέρματος.
  • Απώλεια βάρους.
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Αντιμετωπίζει τα γαστρεντερικά προβλήματα.
  • Θεραπείες εμμηνόρροιας.
  • Αποτοξινώνει το σώμα.
  • Βελτιώνει την καρδιακή υγεία.

 

Αρθρογραφία:

https://www.iatropedia.gr

https://www.healthyliving.gr/

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ

Οι άριστες διατροφικές ιδιότητες του χαρουπιού το έχουν κάνει φαγώσιμο τα τελευταία 4000 χρόνια.

Στην Ελλάδα, λόγω της ευκολίας εύρεσής του, αποτέλεσε μια από τις βασικότερες πηγές τροφής κατά την περίοδο της κατοχής. Έπειτα υποτιμήθηκε και ξεχάστηκε. Το χαρούπι παραμένει ένας πλήρης διατροφικός καρπός και η θρεπτική του αξία είναι πολύ σημαντική για την υγεία του σώματος.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και τανίνες. Αν και πλούσιο σε σάκχαρα έχει πολύ λίγες θερμίδες, λίγα λιπαρά και καθόλου καφεΐνη. Το χαρούπι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών (A, B, B2, D) και ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο) γεγονός που το καθιστά φυσικό θεραπευτικό για παθήσεις των οστών.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση χαρουπιού μειώνει την χοληστερίνη. Είναι εύγευστο, εύπεπτο και κατέχει σημαντική θέση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.